SEGA ONDERZOEK 2.0

Sekse en Genderverschillen in het gebruik van Alcohol
Waarom?

Hoewel er steeds meer vrouwen alcohol zijn gaan drinken, heeft het wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van alcohol en alcoholverslaving zich tot op heden vooral op mannen gericht. Daarom weten we maar weinig over de factoren die een rol spelen bij het gebruik van alcohol bij vrouwen of genderdiverse personen.Meer kennis over sekse- en genderverschillen in voorspellers voor (problematisch) alcoholgebruik zal uiteindelijk bijdragen aan betere en meer gerichte preventiemethode voor zowel mannen, vrouwen als genderdiverse personen.

Doel van het onderzoek?

Het doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in sekse- en genderverschillen in het gebruik van alcohol. Wij zullen in dit onderzoek kijken naar i) sekse- en genderverschillen in subjectieve (hunkering naar alcohol, stemming) en fysiologische (hartslag, cortisol) reacties op alcohol-gerelateerde video’s en tijdens het uitvoeren van een presentatietaak tijdens een onderzoek op de VU en ii) sekse- en genderverschillen in voorspellers voor het gebruik van alcohol over een periode van 28 dagen.

Wat?

Wij zullen hierbij vooral kijken naar de mate van stressvolle gebeurtenissen, blootstelling aan alcohol gerelateerde cues (zoals het zien van mensen die drinken, of het zien van reclames voor alcohol) evenals sociale context. Daarnaast zullen wij verschillen analyses uit voeren om meer inzicht te krijgen in hoe verschillen in alcoholgebruik samenhangen met variaties in seksehormoonconcentraties (progesteron, oestrogene en testosteron) en sociale factoren (zoals sociale netwerken en sociale steun).

Wie wel?
  • Mensen in de leeftijd tussen de 18 en 35 jaar die regelmatig drinken en hier enige problemen mee ervaren.
Wie niet?
  • Mensen die regelmatig andere middelen zoals cocaïne of cannabis gebruiken en hier problemen mee ervaren.
  • Mensen die in behandeling gaan of zijn voor een stoornis in het gebruik van alcohol.Ben, of ga, je in behandeling voor een stoornis in het gebruik van alcohol, dan kom je mogelijk wel in aanmerking voor deelname aan deze studie.
Mee doen?

Vul de onderstaande screeningsvragenlijst in, en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om een afspraak te maken.