SEGA Studie

Sekse en Genderverschillen bij de behandeling van Alcoholverslaving

Heb jij een stoornis in het gebruik van alcohol (een alcoholverslaving) en start je binnenkort aan cognitieve gedragstherapie of een online zelfhulpmodule om de controle over het gebruik terug te krijgen? Meldt u dan nu aan voor wetenschappelijk onderzoek naar sekse- en genderverschillen bij de behandeling van alcoholverslaving.

Waarom?

Wetenschappelijk onderzoek naar (de behandeling van) verslaving richt zich tot nu toe vooral op mannen. Daarom weten we maar weinig over de factoren die een rol spelen bij de behandeling van verslaving bij vrouwen of gender diverse/transgender personen. Met dit onderzoek willen wij in kaart brengen of er sekse- en genderverschillen zijn in de rol van stress bij de behandeling van alcoholverslaving. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen bestaande behandelingen worden aangepast naar meer passende zorg waar toekomstige cliënten van profiteren. Je deelname aan dit onderzoek is hiervoor van grote waarde..

Wat?

Voor dit onderzoek kom je één keer naar de Vrije Universiteit voor een onderzoek van 60-90 minuten. Daarnaast vragen wij je om tijdens je behandeling en een korte periode daarna (in totaal 16 weken), dagelijks een paar vragen op de telefoon (2 minuten via een app) in te vullen. De maximale vergoeding voor dit onderzoek bedraagt €158 en is afhankelijk van het aantal vragenlijsten dat je invult. Ook krijg je een vergoeding van de reiskosten (met een maximum van €19,-).

Voor wie?

Iedereen tussen de 18 en 64 jaar die 1) een primaire stoornis in het gebruik van alcohol heeft en 2) hiervoor cognitieve gedragstherapie gaan starten of een online zelfhulp module zullen doorlopen. U kunt niet deelnemen aan het onderzoek als u geen mobiele telefoon heeft, (in het verleden) stemmen heeft gehoord, of dingen heeft gezien die andere niet zagen (een psychose) of momenteel gedachten aan zelfmoord heeft.

Meer informatie of aanmelden?

Laat uw gegevens dan hieronder achter of stuur een e-mail naar de hoofdonderzoeker

Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door een GGZ Fellowship van ZonMw.