CoNEMO

Cocaine en Negatieve Emoties: zijn mannen en vrouwen hetzelfde? 

Waarom dit onderzoek?

Hoewel zowel mannen als vrouwen cocaïne gebruiken, heeft het onderzoek naar cocaïne gebruik- en verslaving zich in het verleden helaas met name gericht op mannelijke cocaïne gebruikers. We weten daarom nog maar weinig over de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke cocaïnegebruikers, hoewel deze informatie heel belangrijk kan zijn bij het ontwikkelen van bijvoorbeeld interventies die gericht op het voorkomen van een cocaïneverslaving of interventies die zich richten op de behandeling van cocaïneverslaving.

Wat houdt het onderzoek in?

In dit onderzoek, van het UMC Amsterdam, wordt met behulp van een hersenscan (MRI scan) gekeken hoe het brein van mannen en vrouwen reageert op cocaïne-gerelateerde afbeeldingen en afbeeldingen met een negatieve emotionele lading. Dit zullen wij doen bij mannen en vrouwen die regelmatig cocaïne gebruiken, en bij mannen en vrouwen die geen cocaïne (of andere drugs) gebruiken. Daarnaast worden ook verschillende vragenlijsten afgenomen die betrekking hebben op onder andere het drugs- of alcohol gebruik, traumatische ervaringen en de psychische gesteldheid. Op deze manier kunnen wij onderzoeken of mannen en vrouwen anders reageren op cocaïne-gerelateerde en emotionele prikkels en hoe dit samenhangt met het gebruik van cocaïne. Deze kennis kan vervolgens gebruikt worden om, bijvoorbeeld, de preventie en behandeling van cocaïneverslaving te verbeteren. Voor dit onderzoek zoeken wij mannen en vrouwen die regelmatig cocaïne snuiven, én mannen en vrouwen die geen drugs of overmatig alcohol gebruiken.

Het onderzoek duurt ongeveer 2 uur. Voor deelname aan het onderzoek krijgt u een financiele vergoeding van 50 euro.

Mee doen?

Door vele aanmeldingen zoeken wij op dit moment geen deelnemers meer voor dit onderzoek. Wij zoeken echter wel deelnemers voor een ander online onderzoek. Bij dit onderzoek zal je een aantal afbeeldingen van cocaine en sigaretten te zien krijgen en word je gevraagd deze te beoordelen.

Mee doen is anoniem, gratis en kost je ongeveer 15 minuten.

Klik hier om deel te nemen aan dit onderzoek.