CoNEMO

Cocaine en Negatieve Emoties: zijn mannen en vrouwen hetzelfde? 

Wat houdt het onderzoek in?

In dit onderzoek, van het UMC Amsterdam / Universiteit van Amsterdam wordt met behulp van een hersenscan (MRI scan) gekeken hoe het brein van mannen en vrouwen reageert op cocaïne-gerelateerde afbeeldingen en afbeeldingen met een negatieve emotionele lading. Dit zullen wij doen bij mannen en vrouwen die regelmatig cocaïne gebruiken, en bij mannen en vrouwen die geen cocaïne (of andere drugs) gebruiken. Op deze manier kunnen wij onderzoeken of het brein van mannen en vrouwen anders reageert op informatie met een sterke emotionele lading. Deze kennis kan vervolgens gebruikt worden om, bijvoorbeeld, de preventie en behandeling van cocaïneverslaving te verbeteren.

  • Voor dit onderzoek zoeken wij alleen nog mannen en vrouwen die geen drugs gebruiken en niet roken.
  • Het onderzoek duurt ongeveer 2 uur. Voor deelname aan het onderzoek krijgt u een financiele vergoeding van 50 euro.

 

Waarom dit onderzoek?

Hoewel zowel mannen als vrouwen cocaïne gebruiken, heeft het onderzoek naar cocaïne gebruik- en verslaving zich in het verleden helaas met name gericht op mannelijke cocaïne gebruikers. We weten daarom nog maar weinig over de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke cocaïnegebruikers, hoewel deze informatie heel belangrijk kan zijn bij het ontwikkelen van bijvoorbeeld interventies die gericht op het voorkomen van een cocaïneverslaving of interventies die zich richten op de behandeling van cocaïneverslaving.

 

Mee doen?

Voor meer informatie of aanmelding, laat je gegevens hieronder achter:

 

Door zeer veel aanmeldingen van cocainegebruikers, zijn wij op dit moment niet meer op zoek naar mannen en vrouwen die regelmatig cocaine gebruiken. Gebruik jij regelmatig cocaine en wil je toch mee doen aan onderzoek, klik dan hier!

In dit online onderzoek, krijgt u een aantal afbeeldingen van cocaine en sigaretten te zien en wordt u gevraagd deze te beoordelen. Mee doen is anoniem, gratis en kost je ongeveer 15 minuten.